zoeken X

Column

Wat wil een jeugdhulpverlener nog meer?

Foto Marja Bakker Elker

Column van Marja Bakker van 
Jeugdhulpinstelling Elker - Het Poortje

“Professionalisering”, een bevlogen term, is in de afgelopen jaren op veel terreinen binnen ons werkveld voorbijgekomen. Veel is erover geschreven, veel is erover gedeeld, maar vooral… veel is er al gedaan!

Want professionalisering is een doe-ding en daar houden wij van. We houden ervan om als professionals in jeugdzorg en jeugdhulp onze handen uit de mouwen te steken, om niet bang te zijn voor problematiek, om met ons gezonde verstand en met ons hart, hard aan het werk te gaan. Kortom: om met passie ons beroep uit te oefenen. “Voldoende” zouden we kunnen zeggen: “wat willen we nog meer?”

We hebben veel voorbij zien komen in de jaren die achter ons liggen. Want we zijn als professionals in het bezit gekomen van een (nieuwe) jeugdwet. En, van een beroepscode en veertien vakinhoudelijke richtlijnen. De leidraad en onderlegger voor het dagelijkse werk. Met dat alles hebben we ons beroep naar een hoger level weten te tillen.

Wat wil een hulpverlener dan nog meer…?

Hulpverleners willen kennis up-to-date houden, op de hoogte zijn en blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen het werkveld, good pratices met elkaar delen én vooral steeds weer kijken hoe we dicht bij onze passie kunnen blijven.
Want in een veranderende wereld, waarin er ook veel van de hulpverlener wordt gevraagd, waar de problematiek “multi multi” kan zijn, en waar ethische dilemma’s aan de orde van de dag zijn, is het van groot belang dat we blijven stilstaan bij ons handelen. Dat we onze passie kunnen blijven voelen en nog kunnen laten zien.
Het gevaar van de veranderende wereld kan zijn dat we, door veel “moeten”, regels en protocollen, van die passie afdrijven. Dat we met elkaar te heftig reageren op excessen en te veel regie willen houden. Dat we uiteindelijk in een parallelproces komen te zitten dat veel lijkt op de multi-problematiek die we in gezinnen tegenkomen. Net als die gezinnen moeten we dan op zoek naar onze eigen krachten. Krachten die we als beroepsgroep al in lengte van jaren bij ons hebben! We moeten vooral blijven zien en doen wat werkt, en als iets niet werkt ermee stoppen. 

Namens Elker Het Poortje wensen we dat we elkaar elke dag in die passie mogen ontmoeten!

Marja Bakker, ambulant hulpverlener/trainer Elker - Het Poortje is de moederstichting van Elker Jeugd- en Opvoedhulp, Het Poortje Jeugdinrichtingen en Viyuna. Wij zijn een organisatie die vakmanschap en bezieling hoog in het vaandel heeft staan en die midden in de maatschappij staat. Wij willen kinderen, jongeren en gezinnen (weer) mee laten doen in de samenleving. En, wij geloven dat er altijd mogelijkheden zijn voor een kind of een jongere om zich verder te ontwikkelen. Daarom richten we al onze energie, middelen en mogelijkheden op het versterken van kwetsbare gezinnen en jongeren.

logo elker


Deel dit artikel