zoeken X

Voor mij is de beroepscode een belangrijke leidraad

Robert van Bakel (31) is ambulant hulpverlener bij Centrum voor Jeugd en Gezin De Bilt.

“De beroepscode is de basis van waaruit je werkt, het geeft de kaders aan. De code helpt om de kwaliteit van je werk te bewaken. Het geeft jezelf, je collega’s en je werkgever helderheid over hoe je je dient te gedragen en wat daarvoor nodig is. Laatst vroeg bijvoorbeeld een moeder of ze het dossier mag inzien. Daarover staat dan iets in de beroepscode.”

Bescherming of bedreiging?

“Bescherming, omdat in de code staat wat precies van mij verwacht wordt. Dat is prettig, zeker nu er minder sturing van bovenaf is en ingezet wordt op zelfsturende professionals. Sommige collega’s zien de beroepscode als een bedreiging, vooral door het tuchtcollege; dat je gecontroleerd en beoordeeld kunt worden. Je moet kunnen uitleggen dat je met collega’s overlegd hebt en waarom je iets wel of niet gedaan hebt. Maar dat was eerder ook al zo. Nu is alles alleen duidelijker in afspraken neergelegd.”

Waar helpt de beroepscode jou vooral bij?

“Het werken in een wijkteam is nieuw, we zijn soms nog zoekende naar hoe we kwaliteit leveren. De beroepscode helpt daarbij. Een voorbeeld: stel we hebben een lastige vechtscheiding waarin moeder haar zorgen uit over vader. Dan spreken we tijdens de casuïstiekbespreking vaak af dat we die casus met zijn tweeën doen. Zo voorkom je op voorhand dat je ongewild te veel naar de kant van de vader of de moeder trekt. Gebeurt dat toch, dan spreken we elkaar daarop aan. In de beroepscode staat dat dat ook tot je verantwoordelijkheden hoort. Net als respectvolle samenwerking met de ouders, het belang van het kind bewaken, de juiste stappen zetten en overleg met collega’s. De beroepscode geeft duidelijkheid. Het is een goede leidraad om aan vast te houden.”

 

Deel dit artikel