zoeken X

Nieuws

Voor de Jeugddag 2017

Wat is voor jongeren die hulp krijgen belangrijk?

Samen met Team050 uit Groningen bood PJ&J een workshop aan waarin écht cliëntgericht werken centraal stond. Tijdens de goed bezochte workshop kregen deelnemers dilemma’s voorgelegd uit de dagelijkse praktijk en gingen hierover in gesprek. Ervaringsdeskundige, en genomineerde voor de Internationale Kindervredesprijs, Gabriël Gomes Barros sloot de workshop af met zijn boeiende verhaal over wat voor jongeren die hulp krijgen belangrijk is.

"Ik vraag me af of ik de behoefte van het kind wel echt kan kennen."

Ook de bakfiets van PJ&J trok weer veel bezoekers. Maar liefst 241 mensen brachten hun stem uit bij de stelling ‘Ik ken de behoeft e van kind of jongere en handel daarnaar’. 161 waren het met de stelling eens, 80 stemden oneens.

Reacties van bezoekers:

  • ‘‘Het lastige is dat je vaak al moet handelen voordat je de behoeft e kent.”
  • ‘‘ Een lastige stelling, want het is wel je wens om dat te doen, maar is het ook altijd het goede? Is de kindbehoefte ook hetzelfde als het belang van het kind?”

Natuurlijk ging het PJ&J ook dit jaar weer niet om de ‘uitslag’, maar om de gesprekken over de gemaakte keuze. Dankzij de aanwezigheid van verschillende ervaringsdeskundige jongeren, jongvolwassenen en (pleeg)ouders, werden dat mooie gesprekken. Bezoekers konden ervaren wat hulpverlening betekent voor de cliënt en dit leverde verrassende inzichten op. Ook voor Erik Gerritsen (Secretaris-Generaal ministerie van VWS) en de nieuwe Minister van VWS Hugo de Jonge, die de bakfiets bezochten.

Wil je ook leren van ervaringsdeskundigen? Meld je dan aan voor de workshop “Cliëntgericht werken: dat doen we toch al?” tijdens een PJ&J Conferentie bij jou in de buurt.


Deel dit artikel