zoeken X

De beroepscode biedt je de back-up om op de rem te trappen

Anna Honigh (35) is medewerker intensieve preventieve aanpak (IPA) bij Streetcornerwork in Amsterdam. IPA zit tussen veldwerk, jongerenwerk en jeugdhulpverlening in. Anna is nog niet geregistreerd.

De beroepscode biedt je de back-up om op de rem te trappen

“De beroepscode moet een document zijn dat mensen er graag even bij pakken. Als het goed is, staat er niets nieuws in, maar het helpt om zaken op een rijtje te zetten. In mijn werk heb ik bijvoorbeeld vaak te maken met een situatie waarin Handhaving of een andere instantie vraagt om informatie te delen. Als je erover twijfelt of je bijvoorbeeld fraude van een cliënt moet melden, geeft de beroepscode houvast. Het biedt je de back-up om af en toe even op de rem te trappen en uit te zoeken: is het goed wat ik doe?”

Zorgt de beroepscode voor verbinding tussen collega’s?

“De wereld verandert snel, functies veranderen, er zijn reorganisaties en nieuwe samenwerkingsverbanden. Dan is het prettig als je dezelfde taal spreekt, zeker bij dilemma’s. De beroepscode helpt daarbij. Het is een blauwdruk van onze gedeelde waarden in het werkveld en laat dus zien waar we met z’n allen voor staan. Het is dan ook belangrijk dat wat in de beroepscode staat, terugkomt tijdens opleidingen, cursussen en intervisie met collega’s. Dat je het samen hebt over onderwerpen als ethiek, over hoe ga je om met gewetensbezwaren, hoe stel je je kwetsbaar op en waar liggen de grenzen van je verantwoordelijkheid? Dan kun je elkaar daarop bevragen en aanspreken. Dat doen we nu ook wel, maar we hebben geen document waar we op terug kunnen vallen. Als je een beroepscode hebt, kun je die erbij pakken om te kijken hoe het precies zit.”

Ga je je registreren?

“Ja, registreren heeft voor mij ook te maken met arbeidsmarkt fitheid. Als je weet dat registratie mogelijk verplicht gesteld wordt, dan moet je je daarop instellen. En stel dat ik naar een andere organisatie wil overstappen waar registratie verplicht is, dan wil ik voorbereid zijn.”